Frilandsgris
På Birkholm lever vores Frilandsgrise et godt liv, med trynen i jorden og krølle på halen

Birkholms frilandsgrise - tilbage til en tid med lov til krølle på halen.

Når man først en gang har smagt kød af en rigtig frilandsgris, er det hulens svært at skulle tilbage til det traditionelle grisekød, du finder i køledisken i supermarkedet. Bare den gode historie om den glade frilandsgris, ”smager” bare meget bedre i mange af vores kunders ører, hvis man kan sige det på den måde. Det kan vi kun give dem ret i. Vores grise er af racen sortbrogede dansk landrace, som leverer kød, der er meget saftigt og velsmagende og lidt mørkere end det, du ellers kan finde.

9 måneder på marken kan smages.

Vores frilandsgrise lever hele deres liv udenfor, bogstavelig talt med trynen i jorden og krølle på halen.  Bliver vejret enten for varmt eller for koldt, har de adgang til små hytter med tør strøelse. Men det er ude på marken, de helst vil være, og den sortbrogede danske landrace er meget hårdfør, sund og robust.

Hvor en normal konventionel gris får lov til at blive ca. 100 dage gammel, inden den slagtes, bliver vores ca. 9 måneder gamle. Det er også normalt, at frilandsgrise kommer på stald de sidste par måneder, fordi det er nemmere at fede dem op på den måde. Vores lever det fulde stressfrie liv udendørs, fordi det er det, vi synes, er det rigtige. Men tålmodigheden lønner sig, og det betyder en helt anden kødstruktur og smag, som på mange måder kan ligne lidt hen ad kalvekød. Men det skal nok smages for helt præcist at forstå det.

Kundefavoritter

Frilandsgris, Hakkekød

Hakket Frilandsgris

Hakket frilandsgris 10-12% fedt kr. 95,- pr. kg

Frilandsgris flæskesteg

Svinekam m. svær

Hvem kan stå for en omgang flæskesteg, nye kartofler, rødkål og brun sovs. Pr. kg. kr. 140,-

svine koteletter

Koteletter m. ben

Prøv en velsmagende kotelet af frilandsgris. pr. kg kr. 130,-

Sortbrogede dansk landrace

Den helt rigtige race til friland

Frilandsgris, Fyn

Det er en gammel dansk svinerace, som er fremavlet tilbage i år 1880. Det er en meget hårdfør race, som kan og helst vil gå udenfor året rundt. Den har meget gode moderegenskaber og producerer mange sunde smågrise. Derfor er det stadig en populær race til friland og nogle økologiske landbrug.

Som frilandsgris er den ikke så højt ydende som de forædlede svineracer. Det vil sige, at den får et længere liv, som kan ses i kødets høje kvalitet, som er mørkere og har mere struktur.

Frilandsgris Fyn

Opskrift

Verdens bedste flæskesteg

1 stk. svinekam 2-2,5 kg

1 håndfuld groft salt

5 laurbærblade

2 dl. Vand

Stegetid: 3,5 time

Fremgangsmåde

1 Tænd ovnen på 80-100 grader du kender bedst din ovn den må ikke komme over 100 grader                                                                             

2 Tjek at sværen er ridset helt igennem ellers bliver den ikke sprød. Den skal være ridset helt ned til kødet men ikke i kødet.

3 Blend salt og laurbærblade og gnid det godt ned mellem sværene.

4 Læg nu stegen i et ildfast fad, hæld vand ved og sæt den i ovnen i 3 timer

5 Når de tre timer er gået hæver du temperaturen til 245 mens stegen er i ovnen og efter 30 min. Er der lækker saftig flæskesteg med sprød svær. Man kan evt. med et stegetermometer lige tjekke kernetemperaturen – den skal være 75 grader.             

Foråret er heldigvis kommet. De fleste af fårene er kommet på græs og lammene syntes det er en fest at ræse rundt på marken. De sidste slagtelam rejser snart, og vil være at finde i fryseren til Kr. himmelfart.