Æblevin
Smager af fynske æbler, og det er vel et godt udgangspunkt.

Æbleisvin på Fynsk

Det er ingen hemmelighed, at danske æbler er nogle af de bedste i verden, og vi har herhjemme en lang tradition for spise- og madæbler. I Danmark har æblet de optimale vækstbetingelser, som giver en frugt af høj klasse. Intet slår en bid af et dansk Filippaæble en sensommerdag i september eller en gammeldags æblekage med flødeskum og ribsgele lavet på Belle de Boskoop. Der er noget, der gør, at det smager af mere, har en anden syre- og smagsprofil, og derfor bliver en meget spændende råvare at arbejde med.

Og omverdenen har efterhånden fået øjnene op for den spirende danske produktion af vine lavet på det danske æble. Danske vinmagere vinder ude i den store vinverden, og flere små eksporter af æblevine er allerede i gang.

På Birkholm laver vi vores bud på en dansk æblevin. Inspireret af pionererne bag dansk æblevin, men alligevel helt sin egen. Vi bruger det bedste fra en lang tradition af æbleisvine i Canada, krydret med dansk pionerånd og tilføjer vores fynske aner. Så får vi en vin, som du simpelthen bliver nød til at smage. Fyldig, halvtør, og som smager som en fynsk æblehave.

Fra æble til isvin.

Vi plukker vores æbler i oktober, når de har opnået den optimale modenhed. Derefter bliver de presset, og mosten bliver frosset ned i store beholdere. Når temperaturen udenfor er omkring frysepunktet, gerne lidt under, tør vi langsomt mosten op. Det, der så sker, når der er så koldt, er, at kun det allerbedste i mosten vil tø, sukker, syre tanniner mv., og vandet vil forblive som is, da det først tør, når temperaturen er over frysepunktet. Tilbage står vi med en tyktflydende æblesirup, som smager, som englene synger, og som er et fremragende og helt unikt udgangspunkt til vores æbleisvin.

Derefter bliver vinen sat til gæring på en portvinsgær og står og gærer meget køligt i 6-7 måneder. Når vinen er færdiggæret (halvtør) og er helt klar, kommer den på flaske, og efter en periode er den klar til at drikke. Og hvordan smager den så? Den er fed og cremet med en meget fin og ren æblesmag, lidt a la en sauternes, men alligevel ikke, da vores æblevin er mere tør. Så svaret må være, at den har sin helt egen smagsprofil. Den smager af fynske æbler, og det er vel et godt udgangspunkt, ikke. Velbekomme.

Kryo-koncentreret æblevin

Kun de bedste 20% af æblemosten bruges til denne vin. Det vil sige, at udgangspunktet bliver en meget tyktflydende æblesirup, proppet med sukker, syre og ren Fynsk æblenydelse

Fynske æbler

Vi bruger kun Fynske efterårs- og vinteræbler, da vi her har den unikke syre- og smagsprofil. Og gerne gamle danske og franske sorter.

Kan drikkes til...

Nydes ved 16-18 grader til gode oste og desserter eller hvis du bare har lyst til at forkæle dig selv.

Kan købes her

Du kan købe vinen her i gårdbutikken

Æblevin, Fynsk

Julen står for døren, og ligeledes nytåret. Fryserne er fyldt op med gode sager, både til julebordet og til nytårsmaden. Ligeledes er marmelade hylden fyldt op med sommerens høst i forædlet tilstand.